Alternatív gyógymódok

Avagy miért nem felel meg a hagyományos orvostudomány a modern ember igényeinek?
Lengyel Edith-Andrea, tanár, Kolozsvár







Akupunktúra? Jóga? Homeopátia? Eleinte, amikor hasonló kifejezésekkel találkoztam, 
nem értettem, hogyan lehet 
valakit egyáltalán meggyőzni, 
hogy ilyesmit kipróbáljon.





Nagybátyám szavaival élve, arra gondoltam, ez csupán hókuszpókusz. De ki az, aki mégis az alternatív gyógymódokhoz


folyamodik? Tán az a férfi, aki utolsó stádiumban van és a hagyományos orvostudomány már nem tud rajta segíteni, tán az a nő, aki depresszióban szenved és önmagát keresi, vagy az az anyuka, aki mindent megtesz, hogy a gyermeke testileg, lelkileg egészséges legyen. Ki ellene, ki mellette, a vélemények mindkét részről elgondolkodtatóak. De mit jelent egyáltalán, hogy alternatív gyógymódok? A WHO definíciója alapján „olyan betegségmegelőző, diagnosztikai és gyógyító eljárások összessége, melyek nem képezik részét az adott ország saját tradíciójának és nem integrálták az ország egészségügyi ellátórendszerébe”. 
Véleményem szerint nem árt, ha az ember nyitott szemmel jár. Tudnunk kell, hogy van, aki a növényeket alkalmazza gyógyításra, ez a legjobb és leghatékonyabb alternatív gyógymódok egyike. A kínai orvoslás meggyőződése, hogy a bennünk áramló életenergia, a „chi” tartja fenn a testünkben lévő egyensúlyt, ezen energiablokkok megszüntetésére pedig az akupunktúrás kezelést használják, vagyis tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba. A masszázsterápia állítólag javítja a test csont- és izom-, ideg-, illetve keringési rendszerét. Bizonyos hiedelmek szerint a lelki és érzelmi tényezők befolyásolják a testi egészséget. Viselkedési, pszichológiai, szociális és spirituális módszerekkel megelőzhetők vagy gyógyíthatók a betegségek. A reflexológiában kézzel gyakorolnak nyomást a lábfej bizonyos pontjaira, amelyek kapcsolatban állnak a test különböző szerveivel. Ezáltal ezeknek a területeknek az ingerlésével megszakítható az energiaáramlás akadályozása, ami a testrészek fájdalmát vagy a megbetegedést okozza. Személyesen is próbáltam már ezek közül néhányat, melyek ha jót nem is tettek, de nem ártottak.
Az orvosok is azt hangsúlyozzák, hogy a hit fontos a gyógyu­lásban, ennek ellenére csak olyan dolgot ajánlanak kipróbálni, amiről tudományos eredmények vannak. Ezek alapján mindenki eldönti, hogy számára mi a megfelelő megoldás, a hagyományos orvoslás, az alternatív gyógymódok vagy pedig ezek ötvözete.


Nincsenek megjegyzések: