Irgalmas igazságosság

Aranyossy Sándor, egyetemista, Budapest





Aki irgalmas, az igazságos. Az irgalmassághoz gyakran párosítjuk a könyörületet és az igazságosságot. Viszont a kérdés adott és jogos: Minden esetben igazságos-e az, aki irgalmas? 




Előfordul az, hogy néha hamarabb megbocsátunk vagy elnézzük hozzánk közel álló embereknek a hibáit, míg másokkal szemben könyörtelenül


igazságot szolgáltatunk. Így az állítólagos irgalmasság nem mindig feltételezi az igazságosság tényét is. A tett súlyától függően, a ránk mért, rótt elégtétel elengedésében lehet az ember irgalmas, ha embertársunk igaz megbánást tanúsít. Így az ember lehet irgalmas és igazságos egyszerre. Viszont mások hibáinak, bűneinek elnézése nem az irgalmasság jellemvonása. Az igaz ember akkor irgalmas, amikor elengedi a tetteinkért járó jogos következményeket, ha tanultunk belőle és megbántuk azokat. Így igazságos és irgalmas Isten is. Habár Isten irgalmassága és igazságossága a mi értelmünkkel felfoghatatlan, és annak megértésére képtelenek vagyunk önmagunktól, de a Szentírás szavaiból tudjuk, hogy Isten egyszerre irgalmas és igazságos.

Nincsenek megjegyzések: