Mi az, amit másoktól várunk és nem magunktól?

Jonica Xénia, egyetemista, Ozsdola/Kolozsvár




Mi az, ami rajtunk múlik a saját életpályánkat illetően, és mi az, ami kizárólagosan másoktól függ? Az emberiség mai generációja a laxizmusi vitalitást mesterfokon gyakorolja. Mindenkinek vannak jogai, ellenben gyakran megfeledkeznek a kötelességeikről.



A mindenkinek mindent szabad elmélet megrészegíti legfőképpen az ifjúságot, aminek súlyos erkölcsi, szellemi és nem utolsósorban lelki vonatkozású

következményei vannak. Elvárásaink listája végeláthatatlan kilométereket foglal magába, olyan alapon, miszerint „ez nekem jár”. A címben megjelölt kérdésre a válasz nem egyszerű, hiszen azt is ki lehet jelenteni, hogy mindazt elvárom a környezetemtől, ami meghaladja a képességeimet, viszont szükségét érzem, vagy pedig egyfajta jutalomként, megérdemlek bizonyos dolgokat „csak úgy” cím alatt. A természetjog alapján valóban kijár számos jog minden megszületettnek, de egy bizonyos kor és státus elérése után a szimbiózis fényében kellene mindezt megélni. Elvárás… milyen alapon lehet bárkitől is bármit elvárni? Elvárhatja a gyermek a szüleitől, hogy tisztességesen felneveljék és mintegy mankókként az életben, mellette álljanak, viszont azt már kevésbé, hogy a jogilag felnőtté válás után is ugyanúgy élvezze legfőképpen a család egzisztenciális támogatását, hiszen mindennek megvan a maga ideje és rendje. Elvárhatom-e a felebarátom tisztességes és jóakaratú viselkedését, a házastársam odafigyelését, a család szeretetét, a barátok őszinteségét, a munkám utáni jutalmat? A válasz egyértelmű: igen, de hasonlóképp kell nekem is cselekednem. Nem lehetnek úgy elvárásaim, hogy önző módon mindig csak azt tartom szem előtt, ami nekem hasznos és örömet okoz(ó). 

A keresztény ember legnagyobb tanítómestere maga Krisztus, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem épp ellenkezőleg. Nos, a példa adott, követése pedig nagyon is megfontolandó… ugyanakkor mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt vallAdventi időszakot ülünk, figyeljünk kényelmünkre, megszokásainkra, elvárásainkra… ahol csiszolásra szorul, hát ne kíméljük.



Nincsenek megjegyzések: