Tehetségkutatás a mai médiavilágban

Bartus Alpár, egyetemista, Kolozsvár




Ha bekapcsoljuk televíziós készülékünket, nagy az esélye annak, hogy egy tehetségkutató műsorba csöppenjünk bele, vagy a már tehetségesnek titulált személy előadását tekinthetjük meg. De ki is igazából a tehetséges? Hogyan váltak híressé? 





Valódi tehetségük miatt, vagy talán más is közrejátszik? Egy sajátos, velünk született testi, lelki képesség, mely által különböző dolgokat


másképp vagy akár jobban végzünk, hajtunk végre társainkhoz képest. Ez a tehetség. Lehet egyfajta érzék a szépre, a művészi kialakítására, alkotására. De természetesen egy adott munkára is lehet tehetséggel születni. Egy tehetséges ember odaadással, virtuozitással végzi azt, amihez tehetsége van, ráérez annak végrehajtási módjára. Így könnyebben tud haladni tennivalójával, s szereti is azt végezni.

Korunk előadóművészei kétféleképpen válhatnak híressé: saját úton, tapasztalat, iskolázottság által vagy a különböző tehetségkutatókon elnyert eredményeik által. A média s közönsége általában külsőséges tulajdonságok alapján ítél, az igazi tehetséget a háttérbe szorítva. Inkább olyanok jelennek meg tehetség címszó alatt, akik bármit megtesznek azért, hogy a figyelem középpontjába jussanak, még ha erkölcsi szempontból elítélhető viselkedés árán is kell ezt megtenniük. Így töltik be a „celebek” az igazán tehetséges előadóművészek helyét. Ha mégis egy ilyen tehetség jut a média középpontjába, kevés annak az esélye, hogy kibontakozzék, s azt adja át közönségének, amit ő szeretne, mivel neki is meg kell felelnie a közönség és a producerek elvárásainak.
Visszatérve a tehetségkutató műsorokhoz, kijelenthetjük, hogy általában a pénzszerzés az elsődleges, a tehetségek megsegítése, előtérbe hozása pedig sokszor csak másodlagos, látszólagos céljuk, pontosabban a gazdagodásuk eszköze. A versenyzők jelentkezése, a nézők üzenetes szavazásai, a reklámok, a nézettség mind-mind pénzbejövetelt jelentenek. Akár úgy is lehet mondani, hogy a tehetségeket gyártják, s minél több a tehetség, annál több pénz fut be a médiacsatornák s producerek zsebébe.
Mindezek után érdemes elgondolkodni, hogy érdemes-e ennyi tehetséget gyártani. Szerintem nem feltétlenül, több oknál fogva. Egyik az, hogy nem mindenki tehetséges, akit annak titulált a műsor, a sok új híresség között nehezebb igazi tehetséget, igazi művészt találni, így lecsökkentve a sztárvilág valódi értékét. Másfelől pedig egy hagyományos úton, saját kezűleg híressé vált, tapasztalt művész sokkal hitelesebb tehetség, mint a tömegesen gyártott társai.

Nincsenek megjegyzések: