A szövetség összetevői

Pénzes Lóránd, vallástanár, Sepsiszentgyörgy





A „Mi a házasság?” kérdésre a Magyar Katolikus Lexikon a következő meghatározással válaszol: „egy férfi és egy nő egész életre szóló, szabad akarattal vállalt szövetsége, mely természete szerint a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul”.A meghatározás első olvasatra száraznak tűnik, de kellően rávilágít a kulcsszóra: szövetség.

 


Ez a fogalom legalább két ember együttműködését jelenti egy cél elérése érdekében. A cél pedig szeretetből elköteleződni valaki mellett, őt boldoggá tenni és együtt Isten országát építeni,


oda eljutni. A házassági szövetségnek több összetevője van. Elsőként feltételez egy stratégiát: Istennel együtt élni meg a házasságot; egy állapotot: szabad akaratomból; egy indítékot: mert szeretem, nélküle nem tudom elképzelni az életem; egy elhatározást: akkor is kitartok mellette, ha bizonyos helyzetben érzelmeim nem ezt támogatják. Mindenki számára ismerős a „ketten hármasban” jelszó, amely arra is utal, hogy a házasság szentségét kiszolgáltató felek Isten segítségével, áldásával kívánnak egymás javára élni. A történelem számtalan szövetséget említ, az utókor ellenben azokra emlékszik tisztelettel, amikor a szövetségesek kitartottak egymás mellett, még akkor is, ha az erőviszonyok, a pillanatnyi érdekek megváltoznak. Fontos, hogy a házasfelek emberileg mindent megtegyenek a működőképes szövetségért. Természetesen vannak olyan esetek, amikor erre már nincs valós lehetőség, ilyenkor egyházjogunk szeretettel foglalkozik ezekkel. Hétéves „friss” házasként, apaként azt tapasztaltam: egy házasság akkor jó, ha a társaddal való kapcsolat épít és nem leépít, ha segít az Isten útján járni, ha támasz a kritikus percek idején, de társ az örömben is. Jó hír az, hogy az udvarlás alatt zömében megismerhetjük kiválasztottunk tulajdonságait, ezek alapján dönthetünk. Fölösleges téveszméket ápolni: „majd megváltozik, ha gyerekünk lesz, ha munkahelyet vált, ha elköltözünk, ha…”, és folytathatnák a sort. Nem fog. Kérdés: el tudom-e fogadni úgy, ahogy van az elköteleződés pillanatában? Amennyiben ezek ismeretében mondtam igent, akkor jó házasságot kötöttem. A házasság határtalan gazdagság, amelyet igazából az tapasztalhat meg, aki házastársa javát önzetlenül, mindenféle érdek és számítás nélkül a sajátja elé helyezi. Ennek viszonzása révén pedig természetessé válik az egymásra figyelés, ami a szeretet nagy katalizátora. Így érdemes csak az életre szóló döntést megélni.

Kép: Tima Annamária











Nincsenek megjegyzések: