A böjt lemondás vagy vállalás?

Veres Janka Eszter, egyetemista






Egy jelenleg is nagyon aktuális témáról szeretnék pár sort írni: a böjtről. Azt mindannyian tudhatjuk, hogy a húsvétot megelőző negyvennapos időszakot nagyböjtnek nevezzük. Ez az időszak segít minket egy kicsit jobban magunkba szállni és ráhangolódni Jézus halálára, valamint hitünk alapjára: a feltámadásra.








A böjtölés azonban természetesen nem a keresztény egyház megszületésével kezdődött el, ugyanis



Jézus is negyven napig böjtölt a pusztában, valamint már az Ószövetségben is számos helyen olvashatunk róla.

            Eleinte nagyon szigorúan vették a böjtöt, de a szokásokon később enyhítettek. Mára a következő gyakorlat van elterjedve: a tizennégy évnél idősebbek nem ehetnek húst a nagyböjt péntekein; a huszonegyedik életévüket betöltöttek (hatvanadik életévig) pedig ezen felül hamvazószerdán és nagypénteken napi háromszor ehetnek, de csak egyszer lakhatnak jól.
            Felvetődik az a kérdés, hogy a böjtöt kényszerből vagy önkéntesen vállaljuk? Bizonyára egy keresztény ember életének a végső célja az üdvösség kellene legyen, ennek az eléréséhez pedig bizonyára be kell tartani bizonyos játékszabályokat. Vajon ilyen egyszerű kötelező módon betartandó „játékszabály” lenne a böjt is?
            Míg az Ószövetségben úgy tanították az embereket, hogy öltsenek zsákruhát magukra, valamint teljes külsejükkel jelezzék böjtölési időszakukat, ezzel szemben Jézus azt tanította, hogy „ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” (Mt 6,18). Szerintem ez által lehet igazán rátapintani a böjt lényegére. A böjtöt önként vállaljuk és nem kényszer hatása alatt tesszük, tehát nem kell az egész világ számára kikürtölnünk a kisebb áldozatainkat, ugyanis azok a hírnév által elveszítik jelentőségüket.
            A böjtnek nem csak évente negyven napból kellene állnia  az életünkben, ugyanis az nem csak a nagy cselekedetekről szól. A böjtnek számos formája létezik, felhoznám példának a szavak böjtjét, amikor alázatból inkább elhallgatunk és nem csak azért is mi mondjuk ki az utolsó szót. Az igazi nagyböjt nem az által születik meg szerintem, hogy péntekenként nem eszünk húst (természetesen ez az elsődleges lépés), hanem kisebb, de maghatározóbb lépések által. Vegyük például figyelembe a vegetáriánusokat, ugyanis nekik nem számít lemondásnak az, hogy péntekenként nem ehetnek húst. Ha tudom magamról, hogy én nagyon szeretem a csokoládét, akkor megtehetem, hogy most negyven napig nem eszek egy kockát sem, de ha ez valakinek nehezére esik, akkor az is elég kezdetlegesen, ha például a részemnek a felét odaadom a barátomnak vagy egy rászorulónak.
            Merjük tehát apró lépések által az elkövetkezendő néhány hétben szebbé tenni a magunk és mások életét, s elmélyíteni a kapcsolatunkat Istennel. Azt azonban nem ajánlom, hogy a nagyböjt is ugyan olyan legyen, mint sokak számára a karácsony (ha elmúlik – oda a nagy szeretet és jóság).

Kép: részlet Trifu Cristina munkájából









Nincsenek megjegyzések: