A keresztség tökéletesebb életre kötelez

Szilágyi Dávid, XII. A
Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad









A mai világban nem könnyű megélni az igazi keresztény hitet. Sokan és sokfélék vagyunk, akik keresztényeknek tartjuk magunkat, de nem gyakoroljuk azt kellőképpen úgy, ahogyan valljuk.







Már a keresztség tökéletességre kötelez, azaz tökéletes életre, amit Isten eltervezett az emberiség számára.


A keresztségben eltörlődik minden bűnünk, köztük az áteredő bűn is. Ezzel megtisztulunk, és élhetünk Istennek szabadon, bűntelenül. Csak az a baj, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Miért kéri tőlünk Isten, és miért hívja fel a figyelmünket Márton Áron püspök is arra, hogy legyünk tökéletesek? Valószínüleg azért, hogy életben maradhassunk, mert Isten ezt akarja. Jézus Krisztus megmutatta nekünk, hogy hogyan kell tökéletes, szeretetteljes, bűntelen, mértéktartó, becsületes életet élnünk, csak annyi, hogy ő Isten. Ő az, aki mindig lesz, és mindig támogatni fog minket bármiben, amire kérjük. Isten a saját képére teremtett minket és mivel mi ezt tudjuk, így talán már nem tűnik annyira, hangsúlyozom, annyira nehéznek a tökéletességre való törekvés. Jézus mindnyájunkért meghalt a kereszten, ezzel megtisztított minket, így újabb lehetőséget adott mindarra, amire elhívott bennünket: hogy éljünk neki tetsző, tökéletes életet.
Bár ez nem könnyű feladat, mégis Isten azt mondja a kételyeinkre is, hogy: Ne félj, mert én veled leszek! Ez az, amire szükségünk van, ez az, ami lehetővé teszi számunkra a tökéletességre való törekvést. Gyarapítanunk kell az erényeket, melyeket Istentől kaptunk ajándékba. Sosem szabad feladnunk, és ez az, ami előre visz minket.
Ha Isten jelenlétében járunk, és fejünket isteni törvények igájába hajtjuk, akkor soha nem eshet bántódásunk, mert ő vigyáz ránk. Minél jobban támaszkodunk Istenre, legyőzve ezzel gőgösségünket, annál nagyobbak leszünk az ő szemében. Isten igéjének követéséhez kitartás és bátorság kell, de ezért küldte el a Szentlelket, hogy segítségünkre legyen, ha hívjuk, s ezért küldte Márton Áron püspököt is, hogy általa eszünkbe juttassa, mire is vagyunk hivatottak.
Jézus egyszer azt mondta: Nagyobb dolgokat is véghezvihetünk az életben, ha hiszünk benne. Ez az, ami igazán megéri: éljünk azzal, amit Istentől kaptunk és minden a javunkra válik!

Nincsenek megjegyzések: