Családi történeteink történelem?

H. D. Cs., egyetemista, Kolozsvár




Mindazok, akiknek részük lehetett abban, hogy kisgyerekkorukban a nagyszülők ölében hallgathatták a régi eseményeket, családi történeteket a kisgyerek rácsodálkozásával és kíváncsiságával tették ezt.





Ilyenkor mindannyian apró büszkeséggel hallgattuk, hogy egy-egy déd- vagy üknagyszülő miként tett tanúságot


bátorságáról, vagy éppen hátborzongató érzéssel hallgattuk a II. világháború szörnyűségeiről szóló rémtörténeteket. S mindezek a „legendás mesék” világán túl, részei a történelemnek.  A családi történetek vagy saját családtörténetek fontos alkotóelemei személyiségünknek, elsősorban identitásformáló szerepük van. Abból, hogy megismerem családom történetét tudom, hogy ki vagyok, hogy hol és hova születtem, mi az, amit nemzetemnek, hazámnak nevezek.
Másodsorban pedig a családi történet ismeretének megtartó szerepe  van, s ez szorosan összefügg közösségformáló szerepével. Egyre gyakrabban halljuk, hogy elgyökértelenedett világban élünk, ami önmagában nem föltétlenül rossz, hisz vannak jó oldalai is annak, hogy világunk olyan mobilissá vált. De emberi kapcsolataink másak lettek, fogalmazhatnák úgy is, hogy virtuálissá váltak. Így gyakorta sokkal könnyebb egy-egy üzenetet írni valakinek, mint személyesen felkeresni. Viszont ez családunkat, annak történetét, arra is ítéli, hogy közösséget formáljunk egymással, a jó közösség pedig mindig megtartó szerepet játszhat.

A családtörténetek felkutatása pedig mindig egy grammal több izgalmat hordoz magában, mint amikor száraz történelmi adatokat olvasunk. Annak a felkutatása, hogy őseink honnan származtak, a családban esetleg milyen fordulatok, bonyodalmak voltak, mind segítenek jobban megérteni az egyetemes történelmet. A kettőt sokkal könnyebben össze tudjuk kapcsolni így. S ami a legfontosabb: szűk, vagy tágabb hazánk történelmét így mindeneknél jobban a magunkénak érezhetjük. Amit pedig magunkénak érzünk, az fontossá válik számunkra. Így családi történeteink történelemmé válnak. S ezt csak így tudjuk tisztelni, őrizni s továbbadni. Továbbadni, akár úgy, ahogy negyszüleink tették velünk. 

Nincsenek megjegyzések: