Hétköznapi bátor tettek


Puskás Angella, Ditró




Ami nem öl meg… az jobban teszi, ha máris menekülőre fogja (Cassandra Clare).





A bátorság fontos erény. A tűzoltót bátorsága átsegíti az akadályokon. Nagy bátorság kell a tengeri hajózáshoz. Bátorság kell a sziklamászáshoz is. A házastársak bátorságát bizonyítja


a gyerekvállalás, az új élet felelős támogatása.
Veronica Roth szavait idézve: Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.
A bátorság lelki erő, életerő, amely szükséges az életben felmerülő, céljaink elérésével szemben álló akadályok legyőzéséhez. A bátorság kitartást és becsületességet jelent saját magunkkal és céljainkkal kapcsolatban, amely szükséges igazunk megvédéséhez is.
Filozófusunk, Platón meghatározása szerint a bátorság annak tudása, mitől kell félni és mitől nem, míg a gyávaság a tudatlanság.
Nem az a bátor, aki nem fél. Aki nem fél az csak ostoba vagy meggondolatlan. Nap mint nap döntéseket kell meghoznunk, de ha egy „bátor tett” a testi épségünket vagy életünket veszélyezteti, megfontoltan, egészségünk javára kell döntenünk. Az ellenkező döntés ostobaság, nem bátorság.  Mint az „Ugorj a kútba” mese.
Úgy gondolom azt az utat kell megtalálnunk, amit a képességeinkhez mérten járni tudunk. A ránk szabott feladatokkal szemben nem hátrálhatunk meg gyáván, bátran vállalnunk kell.
Mindannyian ismerjük a mondást: Ami nem öl meg… az jobban teszi, ha máris menekülőre fogja (Cassandra Clare).

Nincsenek megjegyzések: