A fegyelem: tükör és ablak

Száva Péter, vallástanár, Brassó





A mai világban sokszor halljuk, hogy az idősebbek a fiatalokról úgy nyilatkoznak: „Ej, ej ezek a mai fiatalok”, ami a fiatalokban természetesen egy ellenreakciót vált ki.






Szembesülnünk kell azzal, hogy a romániai fiatalok nagy része elvesztette az irányt,


akarnak valamit és senki nem ad egy személyre szabott megoldást számukra, hanem inkább megpróbálják sablonokba szorítani őket. Nem egyénekben gondolkodunk, hanem tömegekben. A világ azt diktálja, hogy mindent bele, élvezd az életet, mert azután úgy is rossz lesz, mert felnősz, és akkor jönnek a felelősségek. Úgy gondolom, ez a taktika megpróbálja a családokat, a társadalmat és annak rendszerét annyira felgyorsítani, hogy nem marad idejük magukra és másokra. Kérdezné az ember: „Erre mi a megoldás?”, de már ebbe is belefáradt. 
Tanári pályafutásom múlt évben vette kezdetét, ami sok mindennel szembesített. A világ azt sugallja, hogy Isten nélkül könnyebb, mert nem kell annyi mindent „teljesíteni”, nem kell annyi mindennek megfelelni, hanem csak magadnak. Te majd megoldod a saját problémaidat. Tudnod kell kedves olvasó, hogy létezik megoldás a problémáidra. Isten az, aki teljesen őszinte hozzád, mindig is az volt, semmilyen hátsó szándék nélkül, hiszen ő az „út, az igazság és az élet”. Isten megadott mindent ahhoz, hogy boldog légy, és segíteni akar neked ebben. Kérdés az, megbízol annyira Istenben, hogy elhidd ezt neki?
Az egyház ezt elénk tárja a tanításában. Lehet, hogy első látásra a katekizmus egy vastag törvénykönyvnek tűnik, de csupán útmutatás szeretne lenni számunkra egy olyan életre, ami nem 80–90 évre szól, hanem az örök életre. Sok olyan könyv van a kirakatokban, amelyek a sikerről szólnak, de sajnos csakis a földi sikerről szólnak. De mi lesz az életed végén ezekkel a dolgokkal?
Egy bátorítással zárnám. Kedves szülők: bátorítalak arra, hogy Isten szerint neveljétek azokat a gyerekeket, akikkel Isten megajándékozott titeket. Ti vagytok azok, akikről a gyereketek példát vesz először és rólatok mintázza le később Istent. Felelősséggel tartoztok a gyerekeitek iránt! Kedves fiatalok: Isten szeret titeket. Van egy sajátos szereped ebben a világban. Nem véletlen, hogy ilyen adottságaid vannak, hogy ilyen személyiséged, stílusod, élethelyzeted van. Isten mindezeket céllal adta, és ezt a célt Isten el akarja mondani neked. Te csak meg kell kérdezd, és légy nyitott a válaszra. 

Nincsenek megjegyzések: